Zaparzanie kawy we French Pressie

2017-12-07
Zaparzanie kawy we French Pressie

Jesteśmy przyzwyczajeni do parzenia kawy w najprostszy z możliwych sposobów – wsypujemy kawę do kubka, zalewamy wrzątkiem i gotowe. Niestety wówczas otrzymujemy tylko namiastkę bogatego i aromatycznego smaku czarnego napoju. Smak prawdziwej kawy mamy możliwość poznać pijąc kawę z ekspresów ciśnieniowych, lecz nie każdy ma do nich dostęp. Czy jest możliwe poznanie głębi smaku bez profesjonalnego ekspresu? Tak, wystarczy zaopatrzyć się we French Press.

French Press

Jak sama nazwa wskazuje, miejscem wynalezienia tego zmyślnego urządzenia do parzenia kawy jest Francja, chociaż ogromną popularność zdobyło również w Wielkiej Brytanii czy Danii. Do dziś zresztą w Danii, w miejscowości Bodum istnieje fabryka specjalizująca się w produkcji prasy francuskiej, jak inaczej nazywany jest French Press.

Skąd taka popularność French Pressu? Przede wszystkim z faktu, że jest to wyjątkowo prosta metoda na zaparzenie kapitalnej w smaku kawy. Urządzenie składa się ze szklanego cylindra, w którego środku znajduje się tłok. Zakończeniem tłoka jest specjalne sitko, które ściśle przylega do szklanych ścianek. I właściwie to tyle, jeśli chodzi o budowę. Właśnie ta prosta konstrukcja przekłada się na dużą jego popularność.

French Press coffee

Do parzenia kawy we French Pressie należy używać świeżej, filtrowanej wody, o temperaturze około 90 stopni Celsjusza, ziarna kawy – jeśli chcemy uzyskać naprawdę aromatyczną kawę, ziarna powinny być zmielone tuż przed parzeniem. Przyda się również stoper oraz waga. Podstawową proporcją w czasie zaparzania kawy we French Press jest: 60 gramów kawy na 1 litr wody. Proporcje te należy modyfikować ze względu na wielkość naczynia. Ziarna kawy powinny być grubo mielone, ponieważ zbyt drobno mielona kawa może przedostawać się przez nawet najbardziej gęste sito, a wówczas kawa może być mętna.

Zmieloną kawy należy wsypać do naczynia i zalać gorącą wodą – wody powinno być tylko tyle, by przykryła ziarna, delikatnie zamieszać i pozostawić na jakieś pół minuty. Dopiero wówczas można wlać pozostałą część wody. Ponownie delikatnie zamieszać, przykryć pokrywką. Uwaga! Nim dociśniemy tłok, kawa powinna parzyć się przez 2-3 minuty. Po tym czasie należy zdjąć przykrywkę i łyżeczką zebrać z wierzchu osad kawy. Dopiero wówczas można docisnąć tłok.

French Press kawa

Gdzie można kupić profesjonalny French Press? W każdym sklepie specjalizującym się w sprzedaży aromatycznych kaw. Urządzenie do parzenia kawy dostępne jest w kilku rozmiarach, więc z łatwością można znaleźć odpowiednie. Jaką kawę należy stosować w przypadku French Press? W zasadzie wybór zależy od naszych preferencji, ale najważniejszym kryterium jest grubość zmielonych ziaren.

French Press cena

To proste urządzenie spodoba się wszystkim, którzy lubią dobrą kawę. W zasadzie można go kupić już za kilkanaście złotych w większych centrach handlowych. Niestety z tymi tańszymi mogą być pewne problemy – na przykład sito jest nieszczelne. Inna sprawa, że złej jakości French Press może być zrobiony z plastiku, który może oddawać swój smak do naparu. Warto więc zaopatrzyć się w urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów – to zapewni również lepszy smak.

Parzenie kawy we French Press jest naprawdę proste, a na dodatek uzależniające. Wystarczy raz spróbować mocnej i aromatycznej kawy, by zachwycić się nią na tyle, że codziennie będziemy chcieli pić tylko tak przygotowany czarny napój.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel