Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce

2016-11-02
Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarceParzenie kawy z wykorzystaniem kawiarki staje się coraz popularniejsze, nie tylko w kawiarniach, ale przede wszystkim w domowych warunkach. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się mocną, aromatyczną i profesjonalnie przygotowaną kawą w domowym zaciszu. Jak wygląda parzenie kawy w kawiarce? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Kawiarka (nazywana także często ?kafeterką?) to niewielki zgrabny czajniczek do zaparzania kawy bezpośrednio na ogniu. Działa na zasadzie dzbankowego ekspresu niskociśnieniowego, a kawa w niej uzyskana jest mocna, esencjonalna, aromatyczna i gorąca, ale bez kawowej pianki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego espresso, wydobywa z kawy jej głębokie aromaty oraz charakterystyczne nuty smakowe. Kawa z kawiarki, dzięki krótkiemu czasowi parzenia, nie zawiera szkodliwych substancji przechodzących do naparu podczas długiego parzenia. Ten typ ekspresu jest polecany do zaparzenia niewielkiej ilości kawy i wymaga 10-15 minut na jej przygotowanie, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla domowych kawoszy, ale niekoniecznie do biur, gdzie zwykle przygotowuje się duże ilości kawy.

Na czym polega parzenie kawy w kafeterce?

Zasada działania kafeterki jest bardzo prosta. Kawiarka składa się z trzech części: z dolnego pojemnika przeznaczonego na wodę, wkładanego do niego sitka na zmielone ziarna oraz z górnego czajniczka, do którego wlewa się gotowa kawa. Gotująca się woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą i dalej do górnej części, gdzie skrapla się w postaci gotowego naparu.

Jak zmielić kawę?

Ziarna kawowe najlepiej zmielić tuż przed parzeniem ? wówczas wydobywa się z nich najwięcej aromatu oraz charakterystycznych walorów smakowych. Ważne, aby kawa nie była zmielona zbyt drobno, ponieważ drobinki ziaren są wyczuwalne w naparze, a część z nich zatyka sitka kafeterki. Z kolei zbyt grube mielenie skutkuje powstaniem słabej kawy z powodu niskiej ekstrakcji z ziaren. Średnia wielkość jest optymalna do zaparzania w kawiarce.

Wybór kafeterki

Kawiarki wykonane są najczęściej z aluminium lub ze stali nierdzewnej, choć spotyka się także takie z metalową dolną częścią i ceramicznym górnym czajniczkiem. Zwykle dostępne są w dwóch wielkościach podawanych w liczbach filiżanek espresso ? małe (na 1-2 filiżanki) lub duże (na 4-6 filiżanek). Bardziej popularne za granicą są kawiarki elektryczne z wbudowanym systemem grzejnym. Wymagają one jedynie podłączenia do prądu, zamiast przygotowania na kuchence.

Zaparzanie kawy trwa od kilku do kilkunastu minut. Kafeterki można stosować na kuchenkach gazowych, płytach ceramicznych i indukcyjnych, jednak przed zakupem warto sprawdzić, do jakiego rodzaju kuchenek dostosowany jest ten konkretny model.Ceny wahają się od kilkudziesięciu do ponad stu złotych, przy czym aluminiowe są najczęściej tańsze od stalowych. Za elektryczne trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych.

Dzięki kawiarce można cieszyć się smaczną kawą także w czasie podróży i weekendowych wypadów, bo aromatyczną ?małą czarną? można zaparzyć nawet na ognisku :)
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel