Przed wypaleniem kawy

2016-11-02
Przed wypaleniem kawy

Czasami nie możemy zamówić ziarna gdyż transport do Europy po prostu nie dotarł lub jest opóźniony. Bywa, że czekamy na daną kawę kilka tygodni.

To nie koniec problemów z naszą ?ukochaną? kawą? Jakość ziarna, to kolejny problem, z którym borykają się palarnie kawy, w tym my. Często jedna partia ziarna po wypaleniu jest niezwykła w smaku, ale już następna np. z nowego zbioru jest zupełnie przeciętna. Tak np. było z ?Etiopią? w 2009 roku partia etiopskiej kawy była jedną z najlepszych kaw jaką sprzedawaliśmy, ale już w 2010 roku przyjechało do nas ziarno, które niewiele miało wspólnego z tamtą ?Etiopią?. Wówczas takie ziarno odsyłamy lub niestety musimy wpisać je w straty.

Gdy zamawiamy nową kawę, której jeszcze nie mieliśmy staramy się dowiedzieć wszystkiego na jej temat: o zbiorach, o jakości ziarna, o sposobie wypalania, a przede wszystkim o jej smaku. Z doświadczenia wiemy, że nasi klienci wolą kawy bardziej goryczkowe lub zbilansowane od kaw kwaskowatych. Oczywiście mamy też amatorów takiej kawy, ale jest ich znacznie mniej.

(Nie bez powodu opisując smak kawy mówimy kwaskowaty zamiast kwaśny, goryczkowy zamiast gorzki, ale o tym w następnym wpisie gdzie będziemy Wam opowiadać właśnie o różnych smakach kaw)

Sami widzicie, że kupowanie i palenie kawy dla Was nie jest takie proste, ale dokładamy wszelkich starań by zadowolić Wasze ?kawowe? podniebienia 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel