Porady baristy

Jak przygotować kawę do parzenia?
Jak przygotować kawę do parzenia?Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze? Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia.
Przeczytaj więcej
Przepis na kawę po wiedeńsku
Przepis na kawę po wiedeńskuMocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao – to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką – w polskich?
Przeczytaj więcej
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?
Kawa po turecku – o tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.
 

Przeczytaj więcej
Kawa z kardamonem – idealne połączenie
Kawa z kardamonem – idealne połączenieKardamon, zwany też królową przypraw, ma wiele dobroczynnych właściwości, wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, ale najbardziej znany jest jako wspaniały dodatek do kawy. Nadaje jej charakterystyczny posmak i mocny korzenny aromat. Kawa z kardamonem jest lekko słodkawa, rozgrzewająca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę z kardamonem?
Przeczytaj więcej
Jak i czym spienić mleko do kawy?
Jak i czym spienić mleko do kawy?Spienione mleko jest jednym z najważniejszych składników wielu rodzajów kaw, w tym m.in.: cappuccino czy cafelatte. W jaki sposób – oprócz dyszy w ekspresie ciśnieniowym – można uzyskać spienione mleko i mleczną piankę? O czym pamiętać, aby uzyskać idealnie spienione mleko?
Przeczytaj więcej
Jak przygotować idealną kawę smakową?
Jak przygotować idealną kawę smakową?Gorąca kawa cynamonowa, karmelowa, imbirowa, a może waniliowa – która z nich najlepiej rozgrzewa w zimne jesienne poranki? Kawa smakowa – sięgamy po nią chętnie nie tylko w kawiarniach, ale na stałe zagościła już w naszych domach i biurach. I nic w tym dziwnego – bo co jest lepszego niż połączenie ulubionej kawy ze wspaniałym aromatem? Jak powstają kawy aromatyzowane? Jakie są sposoby ich na przygotowanie?
Przeczytaj więcej
W czym podawać kawę?
W czym podawać kawę?Szybka kawa z mlekiem w kubku, a może delektowanie się espresso w delikatnej porcelanowej filiżance – każdy z nas ma swoje małe rytuały kawowe. A jakie są uniwersalne zasady serwowania kawy? Oto mała ściągawka z kawowego savoir-vivre’u – w czym podawać latte, espresso lub cappuccino. O czym pamiętać przy serwowaniu gorącej kawy, a o czym – gdy podajemy kawę mrożoną?
Przeczytaj więcej
Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?
Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?Kawy smakowe cieszą się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo co może być lepszego niż połączenie wyśmienitej kawy z ulubionym aromatem. Jedną z najczęściej spotykanych kaw smakowych jest kawa waniliowa. W jaki sposób ją przygotować? I czym różni się kawa aromatyzowana od prawdziwej kawy waniliowej?
Przeczytaj więcej
Odważ się na naprawdę mocną kawę
Odważ się na naprawdę mocną kawęJaka kawa najlepiej rozjaśnia umysł? Jak mówi tureckie przysłowie – taka, która jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. A jakie są naprawdę mocne kawy? Czy oprócz espresso, znacie ristretto, Red Eye, Blach Eye i DeadEye? A jaką kawę określa się mianem LazyEye?
Przeczytaj więcej
Flat White – wyjątkowa biała kawa
Flat White – wyjątkowa biała kawaAtłasowa, delikatna w smaku, ale mocna i jednocześnie bardzo mleczna – te pozorne przeciwieństwa spotykają się w jednej kawie – Flat White. Jakie jest jej pochodzenie? Jak przygotować idealną Flat White? I jak powinna smakować kawa, która ostatnio podbiła światowe kawiarnie?
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel