Kawowa mapa świat - skąd pochodzą najlepsze gatunki?

2018-06-13
Kawowa mapa świat - skąd pochodzą najlepsze gatunki?Chociaż przeciętnemu Polakowi wydaje się, że o kawie wie wszystko - w końcu pije ją każdego dnia, to ma ona wiele nieodkrytych tajemnic. Jaka kawa jest najlepsza? Jaką powinniśmy pić rano, a jaką lepiej popołudniu? Jaka ma posmak kwasowy, a jaka czekoladowy? Tego wszystkiego dowiecie się czytając poniższy tekst.

Kawa z Etiopii, czyli tam się wszystko zaczęło...

Etiopia to prawdziwa kraina kawy. Zgodnie z krążącą legendą w X wieku, etiopski pasterz zauważył pobudzające właściwości kawy obserwując zwierzęta, które zjadły owoce kakaowca, a wtedy mnich Chadely przyrządził pierwszy kubek tego specjału. Rzeczywiście, nie jest trudno uwierzyć, że kawa pochodzi z kraju – to właśnie tutaj rośnie ona dziko w górskich lasach, będących nadal głównym źródłem tego cennego składnika.

Etiopia jest jedynym krajem, w którym metoda uprawiania kawy pozostaje taka sama od tysiącleci, a owoce kawowca można zbierać z dziko rosnących krzewów. Dlatego wielkie plantacje rodem z Brazylii są w tym kraju praktycznie nieznane. Maksymalna powierzchnia na którym sadzona jest kawa wynosi zwykle jeden hektar. Z gospodarstw położonych w regionach Sidamo i Harrar pochodzą jedne z najlepszych kaw na świecie.


Kawa Sidamo odznacza się owocowo- kwiecistym aromatem, o lekko kwaskowatej nucie, natomiast kawa Harrara ma intensywny smak o ciężkim bukiecie i jagodowym odcieniu.


Kawa z Kolumbii - płynna doskonałość

Kolumbia jest krajem, który dość jednoznacznie kojarzy się nam z produkcją niemal doskonałej kawy, utrzymując dość mocną trzecią pozycję na świecie.

Kawa została tu sprowadzona na początku 1800 roku i z sukcesem wzrasta w wilgotnym olbrzymim masywie Andów gdzie panujący dość niespotykany mikroklimat spełnia wszystkie wymogi konieczne dla wymagających drzew kawowca. Większość plantacji usytuowana jest w rejonach Medellin, Armenii i Manizales, które określane są jako MAM.
Natomiast Excelso stanowi mieszankę najlepszych odmian kolumbijskiej kawy, tj. supremo i extra. I tak, Columbia Supremo odznacza się mocnym dojrzałym smakiem, delikatną kwaskowością z delikatnym akcentem orzechowym. Zwykle uprawiana jest na dużej wysokości. Tymczasem Columbia Excelso charakteryzuje się łagodnym, delikatnym, lekko kwaskowym, naturalnym smakiem i bogatym aromatem. Ziarna tej kawy palone trzykrotnie dają cierpki, gorzki posmak.

Natomiast Columbię Extra wyróżnia mało atrakcyjny wygląd, ale niepowtarzalny smak. Uznawana za jedną z najlepszych kolumbijskich kaw- jest łagodna, niezwykle delikatna z wyczuwalną nutką kwaskową.

Kawa z Brazylii - dużo nie znaczy smacznie

Brazylia jest największym krajem w produkcji kawy na świecie. Ogromne plantacje kawy w Brazylii często pokrywają znaczne obszary ziemi - trzeba setek ludzi do prowadzenia oraz zarządzania plantacjami. Producenci kawy w Brazylii skupiali się od początku na uprawie kawy taniej, dość smacznej, ale niczym się nie wyróżniającej. Typowe odmiany brazylijskiej kawy to Bourbon, Typica, Mundo Novo, Catuai oraz Maragotype. Pośród najlepszych kaw odnajdziemy Arabica Brazylia Sul de Minas – kawa o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowości i czekoladowym posmaku. Arabica Brazylia Santos – bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa.

W Brazylii uprawia się także Robustę, zwaną Rio. Gatunek sucho przetwarzanej kawy z Brazylii o charakterystycznym „medycznym” smaku, podobnym do jodyny, który powstaje podczas rozwoju na ziarnach mikroorganizmów w trakcie suszenia. Nazwa Rio lub Rio-y jest stosowana dla każdej kawy o podobnych walorach smakowych.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel