Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?

2016-11-07
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?Kawa po turecku? O tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.

Parzenie kawy na sposób turecki to swoisty rytuał. Chodzi o wydobycie z kawy jej charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej tajemnica kryje się w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku traci swój smak. Pierwsze wzmianki o tym sposobie parzenia kawy pojawiły się około XV/XVI wieku w Jemenie. Co ciekawe? Do tej pory w Turcji, na Środkowym Wschodzie, na Bałkanach czy na Kaukazie kawa po turecku przygotowywana jest w prawie nie zmienionej formie, stanowiąc element kultury i tamtejszego stylu życia.

Jest kilka ważnych zasad dotyczących kawy po turecku. Po pierwsze? Należy zaparzać ją w specjalnie przeznaczonych do tego celu miedzianych lub metalowych tygielkach lub rondelkach. Po drugie? Woda do parzenia kawy musi być bardzo zimna, wówczas podczas nagrzewania się wydobywa z kawy to, co najlepsze. Po trzecie? Ziarna należy drobno zmielić, najlepiej, jeśli użyjemy do tego mocnej kawy o słodkich nutach smakowych. Po czwarte? Cukier dodaje się na samym początku parzenia, słodzenie już gotowego naparu psuje cały efekt. Po piąte? Do kawy po turecku nie wolno dodawać mleka ani śmietanki, jedyne dopuszczalne dodatki to kardamon lub cynamon.

Przepis na kawę po turecku

Kawę po turecku należy podawać w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse (to francuskie określenie na tzw. "pół szklanki"). Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, wówczas można użyć filiżanek do espresso.

Potrzebujemy:
  • miedziany tygielek
  • świeżą, drobno zmieloną kawę
  • cukier
  • kardamon lub cynamon (opcjonalnie)
  • Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (gotowa kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru).
Sposób przygotowania:

Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji powyżej + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę - ta powinna "podnieść się" i ma pojawić się piana. Najważniejsze, że nie wolno dopuścić do jej zagotowania się! Wówczas zdejmij z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym "podniesieniu się" naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.

Warto poczekać kilka minut, aż fusy opadną, ewentualnie wlewając kawę do filiżanek skorzystać z małego sitka. Alternatywą jest zastosowanie pewnej sztuczki - do gorącego naparu dodajemy kilka kropel zimnej wody, co spowoduje szybsze osadzanie się fusów na dnie naczynia.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel