Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?

2016-11-07
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?Kawa po turecku ? o tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.

Parzenie kawy na sposób turecki to swoisty rytuał. Chodzi o wydobycie z kawy jej charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej tajemnica kryje się w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku traci swój smak. Pierwsze wzmianki o tym sposobie parzenia kawy pojawiły się około XV ? XVI wieku w Jemenie. Co ciekawe ? do tej pory w Turcji, na Środkowym Wschodzie, na Bałkanach czy na Kaukazie kawa po turecku przygotowywana jest w prawie nie zmienionej formie, stanowiąc element kultury i tamtejszego stylu życia.

Jest kilka ważnych zasad dotyczących kawy po turecku. Po pierwsze ? należy zaparzać ją w specjalnie przeznaczonych do tego celu miedzianych lub metalowych tygielkach lub rondelkach. Po drugie ? woda do parzenia kawy musi być bardzo zimna, wówczas podczas nagrzewania się wydobywa z kawy to, co najlepsze. Po trzecie ? ziarna należy drobno zmielić, najlepiej, jeśli użyjemy do tego mocnej kawy o słodkich nutach smakowych. Po czwarte ? cukier dodaje się na samym początku parzenia, słodzenie już gotowego naparu psuje cały efekt. Po piąte ? do kawy po turecku nie wolno dodawać mleka ani śmietanki, jedyne dopuszczalne dodatki to kardamon lub cynamon.

Przepis na kawę po turecku

Kawę po turecku należy podawać w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse (to francuskie określenie na tzw. ?pół szklanki?). Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, wówczas można użyć filiżanek do espresso.

Potrzebujemy:
  • miedziany tygielek
  • świeżą, drobno zmieloną kawę
  • cukier
  • kardamon lub cynamon (opcjonalnie)
  • Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (gotowa kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru).
Sposób przygotowania:

Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji powyżej + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę ? ta powinna ?podnieść się? i ma pojawić się piana. Najważniejsze, że nie wolno dopuścić do jej zagotowania się! Wówczas zdejmij z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym ?podniesieniu się? naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.

Warto poczekać kilka minut, aż fusy opadną, ewentualnie wlewając kawę do filiżanek skorzystać z małego sitka. Alternatywą jest zastosowanie pewnej sztuczki ? do gorącego naparu dodajemy kilka kropel zimnej wody, co spowoduje szybsze osadzanie się fusów na dnie naczynia.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel