Kawa frappe – idealne orzeźwienie na upalne dni

2016-11-03
Dodaje energii i orzeźwia w upale. Można ją pić przez cały rok, podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Mowa o kawie frappe, a w niej zimna kawa, zimne mleko, kostki lodu, odrobina słodyczy. Oto przepis na idealną frappe ? zimną kawę ze smakowitą pianką.

W gorące letni dni zdecydowanie chętniej sięgamy po kawę w nieco zimniejszej wersji. Dobrze schłodzona frappe orzeźwia jak kawa mrożona. Wystarczy espresso, zimne mleko i kilka kostek lodu. Łatwa w przygotowaniu, pozwala cieszyć się smakiem ulubionej kawy także w upalne dni.

Skąd się wzięła?

Kawa frappe to grecki przysmak, głównie pije się ją w krajach śródziemnomorskich. Ale rośnie jej popularność wśród sympatyków kawy z innych krajów, w tym także z Polski.Ciekawostką jest historia związana z jej pochodzeniem. Frappe powstała przez przypadek, kiedy greckiemu pracownikowi jednego z wielkich koncernów spożywczych zabrakło gorącej wody do zaparzenia kawy. Wówczas kawę rozpuszczalną zmieszał z zimną wodą i przelewał z kubka do kubka, aż powstała pianka. Sposób genialny w swojej prostocie, szybko zyskał szerokie uznanie. Kawową piankę można ubić mikserem lub jeszcze łatwiej ? w shakerze lub wykorzystując zwykły słoik.

Kawa frappe ? przepis

Kawę frappe pije się w różnych kombinacjach: z espresso, naparem kawowym lub kawą rozpuszczalną, z cukrem lub bez, z samym mlekiem lub zmieszanym z wodą, z różnymi dodatkami, a nawet ze schłodzonymi owocami sezonowymi. Kawę, będącą bazą do frappe, przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce (kafeterce) lub po prostu zaparzamy świeżo zmielone ziarna (ok. 6 ? 7 g kawy zalać wodą o temperaturze ok. 90 ? 95°C). Możecie też wybrać kawę specjalnie przeznaczoną do frappe. W przypadku kawy rozpuszczalnej ? ziarenka kawowe wystarczy zmieszać z odrobiną zimnej wody. Kawę frappe podajemy z lodem, w wysokich szklankach i ze słomką.

Składniki:

  • 1 porcja espresso (ok. 30 ml), napar mocnej kawy (ok. 50 ml) lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • schłodzone mleko
  • zimna woda lub/i kostki lodu
  • cukier, owoce sezonowe (opcjonalnie)
  • inne dodatki: syrop smakowy, kakao, czekolada, płatki migdałów, orzechy itd. (opcjonalnie)
Przygotowanie caffe frappe:

Przygotuj swoją ulubioną kawę (espresso, parzoną lub rozpuszczalną), pozostaw do ostygnięcia. Następnie przy pomocymiksera, spieniacza lub zwykłego słoika (wlej kawę i intensywnie potrząsaj) z kawy ubij sztywną pianę. Opcjonalnie kawę możesz wcześniej posłodzić. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej zimne mleko. Dodaj kawę razem z pianką. Dodaj słomkę i ? gotowe! Zimny orzeźwiający napój idealny na letnie upały!

Opcjonalnie lód możesz zmielić, jednak całe kostki pozwolą na dłużej utrzymać niską temperaturę napoju. Ciekawą opcją jest lód o smaku kawy ? do wcześniej przygotowanej kawy wlej nieco wody i zamroź. W sezonie letnim polecana jest także kawa frappe z owocami. Rozgnieć lub zmiksuj owoce (np. maliny) i umieść je na dnie szklanki przed przygotowaniem kawy. Na wierzch można dodatkowo posypać przyprawami, czekoladą lub płatkami migdałów. A mleko lub kawę można wzbogacić syropem smakowym.

fot. by Migle via flickr.com, creative common licence
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel