Jak przygotować idealną kawę latte? Sprawdź nasz przepis na caffe latte

2016-11-03
Jak przygotować idealną kawę latte? Sprawdź nasz przepis na caffe latte
Z pozoru bardzo łatwa w przygotowaniu, bo co może być skomplikowanego w zmieszaniu kawy z mlekiem? Ale otrzymanie idealnego trzywarstwowego napoju wymaga nieco praktyki. Jak wygląda przepis na idealną kawę latte? I jaki rodzaj kawy jest polecany do jej zaparzenia?

Kawa latte - lubiana raczej przez tych, którzy wolą kawę w nieco złagodzonej wersji. Klasyczną wersję składającą się wyłącznie z espresso i mleka można urozmaicać na wiele sposobów. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak bardzo smak kawy latte zależy od rodzaju ziaren użytych do przygotowania naparu.

Latte to nie tylko mleko!

Chociaż mleko jest dominującym składnikiem kawy latte, to o jej smaku decyduje przede wszystkim kawa użyta do przygotowania naparu lub espresso. To, po jaką kawę sięgniemy, ma wpływ na jej moc, aromat, wyrazistość smaku i kwaskowatość. Z kolei walory smakowe są cechą charakterystyczną dla ziaren kawowych - ich pochodzenia, odmiany, warunków uprawy, sposobu i czasu palenia. Mówiąc prościej - o smaku kawy latte decydują przede wszystkim swoiste cechy ziaren użytych do przygotowania naparu.

Jaki rodzaj kawy do caffe latte?

Dla osób ceniących sobie łagodny smak kawy latte, kawowi koneserzy polecają wybór mieszanek ziaren kawowych o delikatnym, lekko słodkawym smaku i niskiej kwaskowatości (np. arabiki typu Brazylia Santos). Z drugiej strony są zwolennicy wyrazistych i zdecydowanych smaków kawy latte. Mleko znacznie łagodzi mocne i ostre aromaty kawy, pozostawiając delikatny, ale wyczuwalny posmak charakterystyczny dla konkretnego rodzaju kawy. W tym wypadku warto sięgnąć po kawy o zdecydowanym smaku, np. Gwatemala SHB z korzenną nutą, Kolumbia Excelso o cytrusowym posmaku lub Kostaryka SHB o czekoladowym posmaku. Dla miłośników kaw mlecznych przygotowaliśmy również zestaw kaw do caffe latte.

Warto wybrać te kawy w formie świeżo palonych ziaren i mielić w domu tuż przed parzeniem, co pozwoli na wydobycie ich najlepszych walorów smakowych.

Kawa latte - przepis

Podstawowa wersja caffe latte to napar kawowy i mleko. Kawę można przygotować w domowym ekspresie, kawiarce (kafeterce) lub po prostu zaparzyć świeżo zmielone ziarna (ok. 6/7 g kawy zalać wodą o temperaturze ok. 90/95°C). Latte podajemy w wysokich szklankach.

Składniki:
  • 1 porcja espresso (ok. 30 ml) lub napar mocnej kawy (ok. 50 ml)
  • mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
  • opcjonalnie: cukier, syrop smakowy, miód, wiórki, kakao, czekolada, płatki migdałów, orzechy itd.
Przygotowanie:

Przygotuj swoją ulubioną gorącą kawę. Podgrzej do około 50/60°C i spień mleko, potrząśnij, aby otrzymać płynne mleko i piankę. Opcjonalnie do mleka przed spienieniem możesz dodać cukier, syrop lub miód. Mleko wlej do wysokiej szklanki. Odczekaj pół minuty i delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowaną gorącą kawę. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka. Przed wypiciem należy wymieszać warstwy. Opcjonalnie jako pierwszy do szklanki możesz wlać syrop smakowy lub miód, wówczas na dnie otrzymasz dodatkową warstwę. Na wierzch pianki możesz wsypać wiórki, płatki lub inne dodatki w zależności od preferencji.


Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel