Jak przechowywać kawę w domu?

2016-11-02
Jak przechowywać kawę w domu?Odpowiednie przechowywanie kawy ma ogromne znaczenie dla zachowania jej świeżości, charakterystycznych walorów smakowych oraz mocy aromatu. Co zrobić, aby kawa była jak najdłużej świeża? Czy każdy rodzaj kawy należy przechowywać tak samo? O czym pamiętać, aby wydobyć jej najlepsze walory smakowe?

Oprócz naturalnych właściwości wynikających z odmiany kawowca oraz jego warunków uprawy, to właśnie palenie kawy oraz sposób jej przechowywania mają kluczowe znaczenie dla jej walorów smakowych. Istnieje wiele niewiadomych w temacie przechowywania kawy - lepiej mielić, czy przechowywać w ziarnach; trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej; jakie opakowanie wybrać do przechowywania; czy lepiej zielone ziarna czy palone? Oto kilka najważniejszych zasad przechowywania kawy.

Ziarna czy mielona?

Najdłuższą świeżość zachowują zielone ziarna kawy - przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku zachowują swoje właściwości nawet przez rok. Najlepszym rozwiązaniem jest wypalanie i mielenie bezpośrednio przez zaparzaniem - wówczas zachowany jest najintensywniejszy aromat, a z ziaren wydobywa się najlepsze walory smakowe.

Palone ziarna (np. z palarni) zachowują świeżość przez kilka tygodni, ale tylko pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnym opakowaniu, bez dostępu światła, powietrza i wilgoci. Najlepiej zużyć je w ciągu dwóch tygodni - i jak już wspomniano - małe porcje mielić bezpośrednio przed parzeniem. Nie warto mielić ziaren "na zapas" - wówczas tracimy z kawy jej najlepsze walory smakowe.

Unikaj przechowywania zmielonej kawy. W takiej postaci zaczyna tracić aromat już po godzinie od zmielenia, a czas maksymalnego przechowywania w szczelnie zamkniętym opakowaniu to zaledwie kilka dni. Przechowuj raczej zielone lub palone ziarna kawy.

Wygodną opcją jest kupowanie małych porcji świeżo palonych ziaren, np. zapasu wystarczającego na 3 tygodnie, a następnie odpowiednie jej przechowywanie oraz mielenie małych porcji bezpośrednio przed parzeniem. Dzięki temu mamy gwarancję świeżości i najlepszego aromatu kawy.

Jakie opakowanie wybrać do przechowywania?

Kawę pod każdą postacią powinno się przechowywać w szczelnie zamykanym opakowaniu, bez dostępu powietrza, światła i wilgoci. Najlepiej wybrać szklane pojemniki, unikając metalowych, które mają niekorzystny wpływ na smak kawy. Nie powinno się także przesypywać kawy z fabrycznych opakowań. Polecanym rozwiązaniem jest dokładne zamknięcie opakowania klamrą, a następnie umieszczenie go w szczelnym szklanym pojemniku.

Czy trzymać kawę w lodówce?

Nie. Kawy - ani mielonej, ani ziarnistej - nie powinno się mrozić i trzymać w lodówce. Powód? Mimo, że niska temperatura spowalnia procesy metaboliczne zachodzące w kawie, to jednocześnie niszczy olejki eteryczne, które są kluczowe dla smaku i aromatu kawy. Ponadto w lodówce kawa szybko wilgotnieje i przechodzi zapachami innych produktów. Ziarna kawowe najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, jednak warto wybierać ciemne, suche i nieco chłodniejsze miejsca.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel