Dodatki do kawy

2016-11-03
Dodatki do kawyMleko, śmietanka, cynamon, kardamon, lody, syropy smakowe, rum, likiery ? kawę można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni i wyczucia smaku. Jakie są najpopularniejsze dodatki do kawy? I jak wpływają na smak kawy?

Aż do XVIII wieku pito kawę na sposób wschodni, czyli bez dodatków. Dopiero potem pojawiły się dodatki do kawy w postaci mleka, cukru, śmietanki, przypraw (w tym także soli). Dodatki do kawy na stałe wpisały się w kulturę picia kawy, oddają nastrój i upodobania kawoszy. Kawowi konserwatyści twierdzą, że słodzenie i ?mleczenie? kawy zakrawa na świętokradztwo. Jednak urozmaicenie smaku kawy ma wielu zwolenników.

Kawa z mlekiem czy bez?

Mleko i cukier to najpopularniejsze dodatki do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennej filiżanki kawy. Mogą mieć one wiele form (cukier: biały, brązowy; mleko: ciepłe, spienione itd.), podawane są także w różnych proporcjach do podstawowej esencji kawowej ? powstaje wtedy latte, cappuccino, macchiato. Wszystko zależy od? naszych upodobań. Są tacy, którzy twierdzą, że dodanie mleka i cukru znacznie zmienia smak kawy. Jednak czy nie na tym nam właśnie zależy?

Kawa ? oczywiście w zależności od gatunku, sposobu palenia i parzenia ? zwykle jest nieco gorzka i kwaśna. Mleko łagodzi kwaśność kawy i podnosi jej pH. Stąd ma to też znaczenie dla? naszego żołądka.

Inne bardzo popularne dodatki ? ale niestety także dosyć kaloryczne ? to bita śmietana, lodyi słodka śmietanka. Chyba każdy z nas próbował kiedyś kawy po wiedeńsku ukoronowanej ?czapą? bitej śmietany
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel