O pobudzających właściwościach czarnej palonej kawy wiemy już chyba wszystko. A jakie działanie ma niepalone zielone ziarno kawowe? W jaki sposób można je wykorzystać podczas odchudzania? Czy sama zielona kawa wystarczy, aby zgubić zbędne kilogramy?
Na każdego przeciwnika słodzenia kawy znajdzie się tyle samo zwolenników słodkiego naparu. Czym słodzić kawę, aby było zdrowo i mało kalorycznie? Czy brązowy cukier jest dobrą alternatywą dla białego? Jak dobrać słodzik? I czy warto sięgnąć po fruktozę lub słodzić stewią?
Odpowiednie przechowywanie kawy ma ogromne znaczenie dla zachowania jej świeżości, charakterystycznych walorów smakowych oraz mocy aromatu. Co zrobić, aby kawa była jak najdłużej świeża? Czy każdy rodzaj kawy należy przechowywać tak samo? O czym pamiętać, aby wydobyć jej najlepsze walory smakowe?
Parzenie kawy z wykorzystaniem kawiarki staje się coraz popularniejsze, nie tylko w kawiarniach, ale przede wszystkim w domowych warunkach. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się mocną, aromatyczną i profesjonalnie przygotowaną kawą w domowym zaciszu. Jak wygląda parzenie kawy w kawiarce? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Ogromny wybór na rynku ekspresów do kawy może przyprawić o zawrót głowy. Który z nich wybrać, aby napić się naprawdę dobrej kawy? Jakie parametry są ważne, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze? Oto pigułka wiedzy o domowych ekspresach do kawy.
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Zamówcie espresso – jeśli będzie mocne i esencjonalne, a na dodatek dostaniecie do niego szklankę wody, to znaczy, że warto ją odwiedzać częściej. Czy wodę powinno się pić przed czy po wypiciu espresso? I po co tak naprawdę się ją podaje?
Latte art to mówiąc najprościej – sztuka malowania obrazów mlekiem po kawie. Mimo, że to jedna z dziedzin sztuki baristycznej i wymaga nie lada umiejętności, to każdy miłośnik kawy może się jej nauczyć. Tworzenie podstawowych wzorów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina praktyki :)
Panuje powszechne przekonanie, że kawa ziarnista jest towarem ekskluzywnym, wręcz snobistycznym. A co za tym idzie – drogim. Ale nic bardziej mylnego. Kilogram średniej klasy kawy rozpuszczalnej może być nawet kilkakrotnie droższy od podobnej jakości kawy ziarnistej. Nie wierzysz? Sam się przekonaj.
Brazylia Santos to kawowa klasyka, jedna z najbardziej cenionych przez koneserów na świecie. Aromatyczna i nieco słodkawa w smaku, należy do ścisłej czołówki wysokogatunkowych arabik brazylijskich. Czemu zawdzięcza tak dobrą renomę? Jak smakuje? I jakie sposoby zaparzenia najlepiej wydobędą jej niezwykły aromat?
Ziarna kawy swoje walory smakowe zawdzięczają tylko i wyłącznie paleniu – bez tego procesu nie byłoby możliwości zaparzenia jakiejkolwiek kawy. Na świecie stosuje się kilka sposobów jej palenia i to właśnie od niego zależą walory smakowe kawy.
W domowym zaciszu, na spotkaniu ze znajomymi, podczas wieczoru z książką – także wtedy możecie cieszyć się naprawdę dobrą i aromatyczną kawą. Wystarczy do tego nieco wiedzy, wysokiej jakości ziarna i… odrobina uczucia.
W naszym sklepie oferujemy kawy ziarniste i mielone niemal z całego świata. Na ich smak, bardziej niż miejsce pochodzenia, wpływa sposób uprawy oraz rodzaj późniejszej obróbki. Co ciekawe, zdarza się, że kawy z tego samego regionu różnią się smakiem bardziej niż te z różnych kontynentów. W poszukiwaniu ulubionego rodzaju warto więc kierować się nieco innymi kryteriami, niż miejsce pochodzenia.
Espresso największą popularnością cieszy się we Włoszech, czy Hiszpanii, jednak walory napoju coraz częściej doceniają mieszkańcy innych krajów europejskich. Miłośnicy tego rodzaju kawy mogą ją zamówić w kawiarni lub restauracji, albo przygotować ją samodzielnie. Wiele osób w tym miejscu może postawić pytanie – po jakie gatunki kaw należy sięgnąć, by espresso przygotowane w domowym zaciszu było wyśmienite?
Mielenie kawy jest procesem niezwykle istotnym, i jednym z kluczowych elementów dobrego espresso. Niektórzy uważają nawet, że jest to najważniejszy etap przygotowywania kawy.
Dawno juz nie pisalismy o kawie. Dziś do tego tematu powrócimy. Opowieści kawowe zakończyliśmy na procesie wypalania. Dziś opowiemy Wam co dzieje się z kawą dalej.
W sieci można znaleźć mnóstwo różnych informacji dotyczących kawy. My postanowiliśmy wyszukać co ciekawsze i zebrać je w jednym miejscu.
W ostatnim wpisie opowiadaliśmy Wam o tym jak dociera do na zielone ziarno kawy. Dziś powiemy jak staje się ono „kawą”, którą serwujemy.
W poprzednim wpisie opowiadaliśmy Wam jakie były początki tego cudownego napoju jakim....
Kawa to krzew pochodzący z Etiopii – legenda głosi, że wszystko zaczęło się od "tańczących kóz Kaldiego".