Przepis na mokkę – aromatyczną kawę z czekoladą

2016-10-03
Przepis na mokkę – aromatyczną kawę z czekoladąGęsta, gorąca i aromatyczna kawa z czekoladą ? co może być lepszego na mroźne zimowe miesiące? Mokka to idealne połączenie mocnej kawy z niezwykłym aromatem gorącej czekolady. Jak przygotować mokkę, jakie dodatki zastosować? Podpowiadamy.

Mokka (mocha) to jeden z mlecznych napojów kawowych, jednak w przeciwieństwie do cappuccino oraz latte ? nie zawiera charakterystycznej kawowej pianki. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie mokki, trudno jednak stwierdzić, który z przepisów jest oryginalny. Część źródeł sugeruje, aby do gorącego espresso dodać cukier i kakao, a dopiero potem zalać podgrzanym mlekiem. Inne zalecają dodanie do kawy gotowej czekolady, przy czym tu także pojawia się kilka opcji. Można dodać czekoladę w proszku (lub wcześniej zmieszać ją z mlekiem), syrop czekoladowy lub kostki czekolady rozpuścić w gorącym mleku i dopiero wtedy połączyć z zaparzonym espresso. My polecamy tę ostatnią opcję.

PRZEPIS NA KAWĘ MOKKĘ

Potrzebujemy (na szklankę o pojemności ok. 200 ml):
50 ? 60 ml* gorącego espresso (najlepiej zaparzonego w ekspresie lub kawiarce)
140 ? 150 ml* mleka z rozpuszczoną czekoladą, do podstawowej wersji mokki należy użyć gorzkiej lub mlecznej czekolady, ewentualnie ich mieszanki
opcjonalne dodatki: bita śmietana, cynamon, kakao, syrop czekoladowy, lody
*to orientacyjne wartości, ważne, aby zachować odpowiednie proporcje ? ok. 1/3 kawy, ok. 2/3 mleka z czekoladą

Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w ciepłym mleku w gorącej kąpieli wodnej. Mleko należy dobrze podgrzać, ale nie spieniać ? można to zrobić w kąpieli wodnej, podgrzać w rondelku lub w podgrzewaczu. Kostki czekolady wrzucamy do ciepłego mleka i mieszamy aż do rozpuszczenia. Proporcje czekolady i mleka warto ustalić samemu, zaczynamy od kilku kostek.

Do szklanki najpierw wlewamy gorącą płynną czekoladę, następnie wolnym strumieniem dodajemy kawę. Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Najczęściej tak przygotowany napój dekoruje się na szczycie bitą śmietaną i posypuje kakao lub cynamonem. Można także polać niewielką ilością syropu czekoladowego lub podawać mokkę z lodami. Wówczas jednak lody zwykle podajemy osobno ? po podaniu wystarczy je polać gorącym napojem.

Dla sympatyków białej czekolady polecamy też spróbowanie wariantu z rozpuszczoną w mleku białą czekoladą zamiast gorzkiej lub mlecznej (alternatywą jest syrop z białej czekolady). Taka mokka będzie nieco słodsza, dlatego zalecamy ostrożnie postępować z dodatkami i cukrem. Aby mokkę ?uatrakcyjnić? wizualnie można naprzemiennie dodawać syrop z białej i ciemnej czekolady ? taki wariant mokki określany jest jako ?zebra?.

Jeszcze kilka uwag praktycznych. Kawa z czekoladą to MOKKA lub MOCHA, botaniczna nazwa odmiany kawy o charakterystycznym czekoladowym posmaku występująca w Afryce i na Półwyspie Arabskim to MOCCA, natomiast MOKA to włoskie określenie na kawiarkę (kafeterkę) ? niewielki zaparzacz ciśnieniowy do przygotowania kawy.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij