Krótka historia Chemexa

2016-10-03
Krótka historia ChemexaW czasach wysokiej klasy elektroniki, kiedy mamy wspaniałe ekspresy na kapsułki, ekspresy elektroniczne, gdy wystarczy jedno naciśnięcie przycisku by za chwilę dostać espresso, latte lub cappuccino powoli wracamy do klasyki parzenia kawy. Część osób z sentymentem wspomina czasy ekspresów przelewowych, a młodsze osoby poznają na nowo zaparzanie Aeropresem, Dripem i Chemexem. Część urządzeń jest powszechnie znanych, a część w cyklu spotkań przybliżymy w naszym blogu. Dzisiaj krótka historia Chemexa i sposobu parzenia w tym urządzeniu.

Ojcem Chemexa był amerykański chemik dr Peter Schlumbohm. Mimo, że dr Peter Schlumbohm posiadał około 3000 różnych patentów w swojej dziedzinie, sławę zdobył dopiero po opatentowaniu i wyprodukowaniu Chemexa.
Skąd u chemika pomysł na ekspres przelewowy?

Jeśli dobrze przyjrzymy się urządzeniu to przypomina on kolbę chemiczną. Dr Peter Schlumbohm był specjalistą od filtracji i ekstrakcji. Któregoś dnia wpadł na pomysł, że zmodyfikuje kolbę chemiczną (by wygląd był atrakcyjniejszy) i doda materiał filtracyjny (obecnie stosuje się specjalistyczne filtry) i tak powstał prototyp Chemexa. Z czasem wynalazca udoskonalił urządzenie dając mu ?dziubek? do nalewania oraz drewnianą nakładkę, która nie tylko byłą ozdobą, ale również chroniła ręce przed poparzeniem gorącą kawą. Sprawdź tutaj: Chemex w naszym sklepie
Urządzenie to w krótkim czasie zdobyło wielką popularność i zagrało nawet w kilku sławnych produkcjach filmowych np. Dziecko Rosemary. Popularność urządzenia zobligowała właściciela do założenia firmy Chemex w Pittsfield. W roku 1943 Muzeum Sztuki Nowoczesnej uznało Chemex za jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów.

Parzenie kawy w Chemexie jest bardzo proste. Musisz zaopatrzyć się w gorącą wodę, dobrą mieloną kawę z naszego sklepu i filtr. Choć sam proces parzenia zbliżony jest do parzenia w ekspresie przelewowym, to jakość zaparzanej kawy w Chemexie jest jedyna w swoim rodzaju.
Urządzenie przypomina kolby używane w laboratorium chemicznym, jednak jest zdecydowanie bardziej eleganckie. Chemex to naczynie jednoczęściowe w kształcie klepsydry. Wykonane jest z wysokiej jakości szkła żaroodpornego z drewnianym kołnierzem i skórzanym ozdobnikiem. Kołnierz znajduje się w środkowej części urządzenia i służy jako uchwyt oraz zabezpiecza przed oparzeniem. Filtry stosowane w Chemexach nie absorbują zapachów i nie przepuszczają osadów są one o 20 ? 30% grubsze od standardowych filtrów kawowych. Proces parzenia przypomina powolną infuzję spadających kropel kawy do szklanego zbiorniczka. Dzięki temu smak i aromat tak zaparzanej kawy to delikatna rozkosz dla podniebienia. Jeżeli masz ochotę na kolejną porcję świeżej kawy, to po prostu powtarzasz całą procedurę parzenia.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij